Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Άνοιξη, Παντού! Ακόμα και στο… Πανεπιστήμιο!

Ίσως να αναρωτιέστε πώς γίνεται ένα βιβλίο γραμμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας, να πηγαίνει Πανεπιστήμιο. Ε, λοιπόν, γίνεται!

Είμαστε υπερήφανοι, γιατί το βιβλίο μας «Άνοιξη, Παντού», που έγραψε η νηπιαγωγός Δέσποινα Τζιάκη και εικονογράφησε η Λιάνα Δενεζάκη πρωταγωνίστησε στην 16η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας: Ιστορίες να ονειρεύεσαι…

Οι Ιστορίες να Ονειρεύεσαι… είναι ένας θεσμός για την Κύπρο και μια μεγάλη γιορτή για το παιδικό βιβλίο. Συνδιοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Frederick και το Rivergate Bookstore με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και νηπιαγωγών και τελούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και της IBBY.

Το φετινό θέμα της ημερίδας, που στόχο έχει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από την παιδική λογοτεχνία είχε τίτλο:

Συνταγές για παραμυθοσαλάτα με υλικά το χιούμορ, την περιπέτεια, τη μαγεία, τη φαντασία, το παιχνίδι και τα χρώματα.

Στο εργαστήριο που συντόνισε η συγγραφέας-εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε το βιβλίο της Δέσποινας Τζιάκη, Άνοιξη Παντού! από όπου ξεπήδησαν αναρίθμητες δράσεις και ιδέες για εφαρμογή στην τάξη. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Παραμυθοκάρτες-Ιστορίες από Αγαπημένα Παραμύθια του Μάνου Κρόκου. Εκεί, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το ανέκδοτο, ακόμα, υλικό της φιλολόγου Ρίας Κορατζοπούλου Πολύχρωμη Ανάγνωση.

Βιωματικό Εργαστήριο με την Λιάνα Δενεζάκη:

Η φαντασία δεν έχει όρια και τα παιδιά μπορούν να μας το διδάξουν καλά αυτό. Και πώς θα μπορούσαμε εμείς να τα ενθαρρύνουμε ώστε να καλλιεργήσουν και να ξεδιπλώσουμε τη φαντασία τους;

Η απάντηση βρίσκεται στο βιβλίο «Άνοιξη Παντού!» που σε συνδυασμό με την Πολύχρωμη Ανάγνωση, τις Παραμυθοκάρτες, το τηλεσκόπιο της φαντασίας, έναν κύβο συναισθημάτων και άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία θα δείξουν τον τρόπο στα παιδιά να δημιουργούν φανταστικές ιστορίες με ήρωες γνωστών παραμυθιών.

Θα τους δείξουν τον τρόπο να βλέπουν και να υποδύονται τους ήρωες μέσα από τη διαφορετική οπτική του τηλεσκόπιου της φαντασίας. Κι όποιος κερδίσει στην τρίλιζα θα αφηγηθεί την ιστορία με το σωστό «χρώμα» στη φωνή. Άραγε, ποιο θα είναι αυτό;

Είστε έτοιμη να διαβάσετε ένα κείμενο ως λυπημένη κοκκινοσκουφίτσα ή ως φοβισμένη πασχαλίτσα;

Μπείτε στο Υλικό για Εκπαιδευτικούς και πάρτε ιδέες!