
Γράφει η Ρία Κορατζοπούλου, φιλόλογος
Πόσο ανιαρή και δύσκολη μπορεί να φανεί η εκμάθηση διάφορων φαινομένων της Γραμματικής στους μαθητές/μαθήτριες και κυρίως σε αυτούς/αυτές των μικρότερων τάξεων; Αυτό το ερώτημα με οδήγησε στο να σκεφτώ μία διαφορετική δραστηριότητα για την κλίση των ουσιαστικών, ιδανική για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Θα χρειαστούν οι ταμπέλες με την οπτικοποίηση/προσωποποίηση των τεσσάρων πτώσεων, οι Παραμυθοκάρτες και φυσικά πολλή φαντασία!
Υλικά για τις ταμπέλες και οδηγίες κατασκευής
- 8 γλωσσοπίεστρα μικρού ή μεγάλου μεγέθους (ίδιο χρώμα ανά δύο)
- Πινέζες χρωματιστές ή κόλλα
- Χαρτί λευκό Α4 ή Χαρτόνι χοντρό
- Διαφάνειες πλαστικοποίησης
- Ψαλίδι
- Μαρκαδόροι (προαιρετικά)
Βρίσκετε έτοιμες εικόνες ή σχεδιάζετε εσείς σε ένα χαρτί ή ένα χαρτόνι τέσσερις διαφορετικές γυναικείες φιγούρες που να αντιστοιχούν στις τέσσερις πτώσεις και γράφετε από κάτω το όνομα της πτώσης. Φροντίστε η απεικονιζόμενη γυναίκα να έχει έκφραση αντίστοιχη με τη λειτουργία της πτώσης (π.χ η κυρία Κλητική να κρατάει ένα μεγάφωνο γιατί φωνάζει). Κόβετε σε καρτέλες και τις πλαστικοποιείτε. Καρφιτσώνετε με την πινέζα ή κολλάτε την κάθε καρτέλα σ’ ένα γλωσσοπίεστρο. Φροντίστε να συνδυάσετε την κάθε πτώση με ένα συγκεκριμένο χρώμα (π.χ κίτρινα γλωσσοπίεστρα για τη γενική ενικού και πληθυντικού αντίστοιχα).
Οδηγίες παιχνιδιού
- Το παιδί τραβάει επτά κάρτες από τις επτά κατηγορίες των Παραμυθοκαρτών και γράφει μια ιστορία.
- Το παιδί κυκλώνει με ένα χρώμα μόνο τα ουσιαστικά στην ιστορία που έγραψε.
- Ο εκπαιδευτικός κάνει την εξής ερώτηση στο παιδί: «Ποια κυρία πτώση λέει αυτό το ουσιαστικό;» και το παιδί σηκώνει την ταμπέλα της πτώσης στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο ουσιαστικό.
- Ο εκπαιδευτικός συνεχίζει με ερωτήσεις του τύπου: «Πώς θα το έλεγε αυτό το ουσιαστικό η κυρία Κλητική ενικού ή η κυρία Αιτιατική πληθυντικού», έτσι ώστε τα παιδιά απαντώντας να γράψουν ή να πουν τα ουσιαστικά και σε άλλες πτώσεις.
- Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία όσες φορές χρειάζεται μέχρι να εξαντλήσετε όλες τις πτώσεις σε όλα τα ουσιαστικά της ιστορίας.
- Φυσικά η δραστηριότητα μπορεί να προσαρμοστεί αντίστοιχα και για τα επίθετα ή για συνεκφορές (επίθετο + ουσιαστικό).