Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη του Μάνου Κρόκου στο «Θεματοφύλακες λόγω τεχνών»

Το νέο τεύχος του περιοδικού Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών περιλαμβάνει αφιέρωμα στις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, αλλά και μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάνος Κρόκος στην Αγγελίνα Παπαθανασίου. Ευχαριστούμε, θερμά!

Κάντε κλικ εδώ για να «ξεφυλλίσετε» το τεύχος.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου;

Μ.Κ. Δεν κρύβεται μόνο μία ιστορία, αλλά πολλές. Για την ακρίβεια «Κάθε φορά… μια ιστορία», όπως είναι και ο πρώτος τίτλος που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι. Αλλά αν πρέπει να βρούμε κάτι πίσω από την ίδρυση, θα λέγαμε πως είναι η αγάπη για τη δημιουργία και τη φαντασία.

Κάνατε όνειρα για την πορεία σας;

Μ.Κ. Ακόμα κάνουμε, και πολλά μάλιστα. Γιατί όπως λέει και το αγαπημένο μας μότο: «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις!»

Τι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

Μ.Κ. Τη γλύκα και την ομορφιά που έχει μια παιδική ψυχή. Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών εκτός από αθωότητα;

Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις;

Μ.Κ. Για μας η προώθηση της Φιλαναγνωσίας και της Φαντασίας είναι δύο «φ» που πάνε μαζί. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η φαντασία θα έπρεπε να αποτελεί κύριο μάθημα στα σχολεία, όμως όχι χωρίς ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση, φαντασία, κριτική σκέψη και γνώση είναι ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για έναν καλύτερο κόσμο.

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

Μ.Κ. Νομίζω πως είναι τα ίδια στοιχεία που χρειάζεται κάθε εγχείρημα για να πετύχει: ψυχή και πάθος.

Πέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας;

Μ.Κ. Στην Ελλάδα υπάρχουν, ευτυχώς, πάρα πολλοί εκδοτικοί οίκοι και η βιβλιοπαραγωγή είναι τεράστια. Οπότε, διαμάντια μπορεί να ανακαλύψει κανείς σε όλους τους οίκους κι εμείς προσπαθούμε να συλλέξουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

Μ.Κ. Δεν πιστεύουμε στον ανταγωνισμό, αλλά στη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη. Και ευτυχώς, στον εκδοτικό κόσμο τουλάχιστον, αυτά τα στοιχεία επικρατούν. Όπως και οι άνθρωποι, οι υγιείς επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι «νησιά» χωρίς γέφυρες επικοινωνίας.

Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

Μ.Κ. Κοιτάξτε, με τη σύζυγό μου έχουμε συντονίσει αρκετά εργαστήρια μυθοπλασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οπότε, με βεβαιότητα θα σας απαντούσα πως η συνεργασία με τα παιδιά είναι απείρως απολαυστικότερη από αυτή που μπορεί να έχει κανείς με οποιονδήποτε ενήλικα.

Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

Μ.Κ. Με την ευχή να μην ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά που υπήρξαν κάποτε!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΞΑΝΑ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μέχρι τότε, δεν εκτελούνται παραγγελίες.