Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Η πόρτα του φεγγίτη είναι πάντα ανοιχτή

Γράφει ο Μάνος Κρόκος

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παγκοσμίως. Είναι βέβαιο πως κάτι πρέπει να αλλάξει κι αυτό δεν είναι μόνο η νομοθεσία, που οφείλει να προβλέψει αυστηρότερες ποινές για όσους κακοποιούν ζώα. Πρέπει να αλλάξει και η παιδεία μας!

Το παραμύθι της Μαρίας Σαμψωνάκη «Ένας Μάγος που ήταν γάτος», απαντά στην ασχήμια των ειδήσεων με μαγεία, αγάπη, καλοσύνη και φως. Αυτά ήταν τα στοιχεία που είδαμε στην ιστορία της και μας έκαναν να αποφασίσουμε να την εκδώσουμε, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μυστήριος γάτος που τρύπωσε σε έναν φεγγίτη και προσγειώθηκε στον ώμο μιας νεράιδας! Κι έτσι αναπάντεχα ξεκίνησε η συμβίωσή τους».

Μέσα από την απλότητα μιας τόσο καθοριστικής στιγμής, στην ουσία η Μαρία Σαμψωνάκη περιγράφει την αρχή μιας τρυφερής σχέσης ανάμεσα σε μια κοπέλα κι έναν γάτο.

Τίποτα δεν θα ξεκινούσε όμως αν ο γάτος δεν έβρισκε την «πόρτα του φεγγίτη» ανοιχτή ή αν η νεράιδα δεν του άπλωνε το χέρι «για να σταθεί στον ώμο, σαν βασιλιάς που ξαφνικά βρήκε καινούριο θρόνο».
Μια ανοιχτή καρδιά και ένα καλωσόρισμα αποτελούν πάντα τα βασικά και πιο μαγικά συστατικά κάθε ουσιαστικής σχέσης.

Είναι πολλά τα συναισθήματα που ξεπηδούν μέσα από κάθε σελίδα του βιβλίου κι άλλες τόσες οι ιστορίες που επανέρχονται στη μνήμη μας, ζητώντας επιτακτικά να ακουστούν. Ιστορίες για πρώην αδεσποτάκια, που έγιναν βασιλιάδες και πρίγκιπες της ζωής μας, ακριβώς όπως κι ο Μάγος από το παραμύθι της Μαρίας Σαμψωνάκη.

Ιστορίες που μοιραστήκαμε και στην πρώτη παρουσίαση του «Ένας Μάγος που ήταν Γάτος» στον Πολυχώρο Τέχνης, Θεατράλε στον Νέο Κόσμο. Άλλωστε, η ιστορία του Μάγου, είναι η ιστορία κάθε ζώου που διασώθηκε, αλλά και η ιστορία κάθε αδέσποτου ζώου, που στο μέλλον θα βρει την παντοτινή αγάπη και τη ζεστασιά μιας αληθινής οικογένειας.

Αυτό το έμμετρο φιλοζωικό παραμύθι, που νιαουρίζει για την ανάγκη προστασίας της αδέσποτης ζωής, από τον Ιανουάριο θα ταξιδέψει στα σχολεία όλης της χώρας, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Δημιουργοί στο Φι + Φι (Φαντασία + Φιλαναγνωσία), με την ευχή, αλλά και τη βεβαιότητα πως θα αγγίξει τις καρδιές των παιδιών.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου στηρίζει φιλοζωικούς σκοπούς και φροντιστές αδέσποτων ζώων. Με ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία Γερολυμάτος, για την ευγενική χορηγία και την αμέριστη υποστήριξη της στο όλο εγχείρημα.

Φωτογραφίες: Γιάννης Γκογκόπουλος