Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Βιωματικά Εργαστήρια Μυθοπλασίας

Οι Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι διοργανώνουν τρία βιωματικά εργαστήρια μυθοπλασίας με αφορμή τις Παραμυθοκάρτες στην Αθήνα την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο λamda Project, Ερεσσού 29, Αθήνα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το κόστος για το κάθε εργαστήριο είναι €20. Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε ένα επιπλέον εργαστήριο με επιπλέον κόστος €10.

Για να επικυρωθεί η εγγραφή σας, θα πρέπει να γίνει η τραπεζική μεταφορά βάσει των οδηγιών που θα βρείτε στην αντίστοιχη φόρμα εγγραφής (βλέπε παρακάτω).

 • 30+1 τρόποι να χρησιμοποιήσετε τις Παραμυθοκάρτες στη Λογοθεραπεία
 • Εργαστήρι Μουσικού Παραμυθιού: «Μία κόκκινη κλωστή, αγκαλιά με μια χορδή»
 • Μέσα σε χρώματα επτά, είναι κρυμμένα μυστικά!

Αναλυτικά:

30+1 τρόποι να χρησιμοποιήσετε τις Παραμυθοκάρτες στη Λογοθεραπεία

Εισηγήτρια: Ξένια Ουσάκοβα, Λογοθεραπεύτρια

Περιγραφή

«Αυτό το μικρό μαγικό κουτί πραγματικά μου λύνει κάθε φορά τα χέρια! Το ανοίγεις και ξεπηδούν από μέσα χαρακτήρες, τοποθεσίες, αντικείμενα, όνειρα μα και εμπόδια, ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε μια νέα περιπέτεια! Η ταξινόμηση των καρτών βοηθάει ιδιαίτερα στην παραγωγή του αφηγηματικού λόγου, αφού καθοδηγεί τον αφηγητή. Τα ζωηρά χρώματα, τα όμορφα χαρακτηριστικά των προσώπων, οι ονειρεμένες τοποθεσίες αποτελούν έναυσμα για την παραγωγή του περιγραφικού λόγου. Ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό για όλους όσοι δουλεύουν με παιδιά, είτε έχουν κάποια δυσκολία στο λόγο είτε όχι. Τα παιδιά απολαμβάνουν να διηγούνται ιστορίες με τις κάρτες ξανά και ξανά. Μόλις τις βγάλουν από κουτί, όλα ξεκινούν και πάλι από την αρχή!». Όταν άρχισα να χρησιμοποιώ τις παραμυθοκάρτες στις συνεδρίες μου, περιορίστηκα στην παραγωγή του περιγραφικού και αφηγηματικού λόγου. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια βρήκα τουλάχιστον 30 τρόπους να τις χρησιμοποιώ και δέκα στόχους να δουλεύω.»
Στόχος του βιωματικού εργαστηρίου «30+1 τρόποι χρήσης των παραμυθοκαρτών» είναι να έρθουν οι λογοθεραπευτές σε επαφή με τις Παραμυθοκάρτες και τους ποικίλους τρόπους χρήσης τους σε διάφορους θεραπευτικούς στόχους για προσχολική και σχολική ηλικία. Οι τρόποι χρήσης των καρτών θα καλύψουν θεραπευτικούς στόχους που αφορούν:

 • τη μνήμη
 • την οπτική αντίληψη
 • την ακουστική κατανόηση
 • το λεξιλόγιο
 • την αναλογική σκέψη
 • τα κοινά σημεία αντικειμένων ή εννοιών
 • τις εκφράσεις
 • την πραγματολογία
 • την άρθρωση
 • την αντιγραφή σχημάτων

Κατά τη διάρκεια του βιωματικού εργαστηρίου θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν μία δραστηριότητα για κάθε θεραπευτικό στόχο. Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα περικλείει όλους τους παραπάνω στόχους.

Η παρουσίαση της ημερίδας θα γίνει σε προτζέκτορα μέσω powerpoint και στους συμμετέχοντες θα δοθούν σημειώσεις (περίπου 30 σελίδες, μέγεθος Α4).

Φόρμα συμμετοχής


Εργαστήρι Μουσικού Παραμυθιού: «Μία κόκκινη κλωστή, αγκαλιά με μια χορδή»

Εισηγήτρια: Μαριβίτα Γραμματικάκη, Μουσικός, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Περιγραφή

«Μία κόκκινη κλωστή, αγκαλιά με μια χορδή»

Ένα μουσικό εργαστήρι, διαδραστικού χαρακτήρα που συνδυάζει τον λόγο, την εικόνα, τη μουσική, και την κίνηση.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η γνωριμία και η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της ως μορφή έκφρασης και επικοινωνίας.
Μέσα από επτά παραμυθοκάρτες των Μάνου Κρόκου και Λιάνας Δενεζάκη που προβάλλονται σε βιντεοπροβολέα, και επτά αντίστοιχα μουσικά θέματα, (από κλασική και κινηματογραφική μουσική) μαθαίνουν και αναγνωρίζουν τα παιδιά τα στάδια εξέλιξης και δομής του παραμυθιού, αλλά και τον ρόλο της περιγραφικής μουσικής.

Φόρμα συμμετοχής


Μέσα σε χρώματα επτά, είναι κρυμμένα μυστικά!

Εισηγήτρια: Ίρις Σοφικίτη, Δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών

Περιγραφή

Ένα βιωματικό εργαστήρι που απευθύνεται σε δασκάλους προσχολικής και Δημοτικής εκπαίδευσης καθώς και σε καθηγητές ξένων γλωσσών. Οι Παραμυθοκάρτες είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια κάθε εκπαιδευτικού που συνδυάζει κίνηση, φαντασία, παιχνίδι, έκφραση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαθεματικά. Σας περιμένω να παίξουμε, να δημιουργήσουμε και να διαδραματίσουμε τη δική μας ιστορία καθώς και να ξεκλειδώσουμε όλα τα μυστικά που κρύβει ένα ουράνιο τόξο και που θα βοηθήσουν κάθε παιδί στην τάξη μας να τολμάει να εκφράζεται, να μαθαίνει και να δημιουργεί. Το μόνο που θα χρειαστείτε μαζί σας είναι το παιδί που κρύβεται μέσα σας!

Φόρμα συμμετοχής