Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Κριτική στο βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη «Ποιος θα γίνει αρχηγός;»

Mε αφορμή την πολιτισμική ημέρα Βιβλίου Multicultural Children’s Book Day η Κατερίνα Νίκα Μάνου κάνει κριτική στο βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη «Ποιος θα γίνει αρχηγός;» κι εμείς χαρούμενοι αναδημοσιεύουμε και την ευχαριστούμε για τα καλά της λόγια!


«Ποιος θα γίνει αρχηγός;» είναι ο τίτλος του νέου παιδικού βιβλίου της  συγγραφέα Λιάνας Δενεζάκη, εικονογραφημένο ευρηματικά από την ίδια. Ο χώρος στον οποίον διαδραματίζεται η ιστορία είναι «το δάσος  της φοβέρας» που η συγγραφέας επιθυμεί να το μεταμορφώσει με τα χαμογελαστά της πινέλα  και τα πολύχρωμα μολύβια της στο «δάσος της χαράς».

Άραγε θα τα καταφέρει; Μάλιστα, όταν έχει να κάνει με τόσα πολλά ζώα που το καθένα επιμένει πεισματικά να κάνει το δικό του;

Με ξεχωριστή δεξιοτεχνία η συγγραφέας στήνει το περιβάλλον αυτού του ιδιόμορφου δάσους, όπου οι σκανταλιές των ζώων, η μεταξύ τους ασυνεννοησία  και τελικά η αδυναμία συνύπαρξης κάνει τη ζωή τους κουραστική και αφόρητη… Γιγαντώδεις ελέφαντες που καταβρέχουν τους περαστικούς με την μουσούδα τους, μαϊμούδες που πετούν μπανανόφλουδες, ασβοί που κλέβουν βελανίδια από τους σκίουρους, λαγοί που φτύνουν κουκούτσια στις αρκούδες και τόσα άλλα… παρελαύνουν με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και συνάμα αινιγματικό μέσα από τις σελίδες του  βιβλίου. Τα ελαττώματα των άλλων γίνονται η καθημερινή ενασχόληση των ζώων, ξεχνώντας τα δικά τους και κυρίως τα αληθινά προτερήματά τους που βρίσκονται θαμμένα όχι στο δάσος, αλλά βαθιά μέσα τους! Μπορεί άραγε αυτό να συνεχιστεί;

Σίγουρα όχι, αφού η συγγραφέας γνωρίζει να οδηγεί τους χαρακτήρες της να αναζητήσουν μόνοι τους την λύση  και να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά. Κι όταν ακόμη αυτοί δεν θα καταφέρουν και πάλι να διαλεχτούν, θα τους προσφέρει την έκπληξη, αυτήν που συνήθως πάντα ανατρεπτικά χρωματίζει με φως τη ζωή μας: Μία πρόκληση που προσφέρει η φύση με τους εκπληκτικούς σχηματισμούς της – μια κορώνα πάνω σε ένα νούφαρο – γίνεται η ενδιαφέρουσα πρόσκληση για τα ζώα, προκειμένου να διεκδικήσουν την κορώνα για τον εαυτό τους και να επιλέξουν τελικά τον αρχηγό τους.

Μα και πάλι η Λιάνα Δανεζάκη γνωρίζει πως το εγώ δεν θα βρει τον δρόμο του αν δεν στραφεί πρώτα προς τα μέσα, στην διερευνητική συνάντηση με τον ίδιο του τον εαυτό και τις δυνατότητές του και κατόπιν προς τα έξω, στην αγαπητική πορεία συνάντησής του με τους άλλους… Πως η χαρά δεν είναι αποτέλεσμα εγωιστικής διεκδίκησης, αλλά κατάθεσης εαυτού και δημιουργικής αξιοποίησης των ιδιαίτερων ικανοτήτων και των κρυμένων δυνατοτήτων του καθενός…

Με παραστατικό, γλαφυρό και χαριτωμένο τρόπο καταφέρνει να οδηγήσει την ιστορία της εκεί όπου η φασαρία μεταμορφώνεται σε μελωδία, η αδυναμία σε δημιουργία, η ασυνεννοησία σε συναλληλία, η αδιαφορία σε συμμετοχή, η άρνηση σε χαρούμενη αποδοχή… και να μοιραστεί με τα παιδιά τη χαρά  ενός ξεχωριστού πολυφωνικού, μα συνάμα αρμονικού δάσους!

Ένα απολαυστικό βιβλίο για παιδικά χαμόγελα που διαρκούν και μικρούς αναγνώστες που  χαίρονται να δημιουργούν…

Ένα βιβλίο που προσφέρεται για αξιοποίηση στην παιδαγωγική διαδικασία: κατάλληλο για θεατρικό παιχνίδι  με την ανάληψη ρόλων μέσα από τους οποίους  κατανοείται η θέση του άλλου και ενεργοποιείται η διαδικασία ανακάλυψης και εκδίπλωσης των ξεχωριστών δυνατοτήτων του κάθε παιδιού…

Ένα βιβλίο που προάγει την ενσυναίσθηση και την κοινωνική ευαισθησία…

Ένα όμορφο ταξίδι στον ομορφότερο προορισμό: τη γνώση του εαυτού μας και την ολοπρόθυμη διάθεσή του για χαρούμενη συνεισφορά.

Κατερίνα Νίκα Μάνου
Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός

Η Κατερίνα Νίκα Μάνου κατάγεται από το Λιτόχωρο Πιερίας. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων. 
Έχει γράψει λογοτεχνικά βιβλία καθώς και θεατρικά έργα  για σχολικές παραστάσεις, προκειμένου να δώσει ώθηση  στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς για καινοτόμες δράσεις έκφρασης και δημιουργίας μέσα στην τάξη. Για το συγγραφικό της έργο έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.
Έχει γράψει τα βιβλία: «Παράσταση για μένα» (εκδόσεις Μάτι), «Η μέρα αρχίζει ξανά»( Α’ Βραβείο παιδικού ορθόδοξου βιβλίου Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Ιανουάριος 2017), «Όταν η σκηνή πλημμυρίζει με Φως!» (Α’ Βραβείο παιδικού θεατρικού έργου Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 2017), «Το Άγιο Πάσχα περιμένω μ΄ένα ποίημα κεντημένο!» (Α’ Βραβείο παιδικού ποιητικού έργου Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 2018), «Παιδί και Αετός» (Ελληνοεκδοτική), «Γιαγιά στο τετράγωνο» (Εκδόσεις Έαρ) κ.α.
Βραβεύτηκε ακόμη σε διεθνείς  διαγωνισμούς  ποίησης του «Earth poetry, literary & theatrical performances festival»  και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.