Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά;

Τα παιδιά έχουν ένα χάρισμα μοναδικό: μπορουν να ονειρευτούν.

Κουβαλούν έναν κόσμο ισχυρό μα αδιαμόρφωτο, έναν κόσμο φανταστικό γεμάτο έντονα συναισθήματα και αληθινές επιθυμίες.

Καθώς, όμως, τα χρόνια περνούν, αναπτύσσεται και καλλιεργείται έντονα η πεποίθηση πως οι γνώσεις είναι σημαντικότερες από τη φαντασία.

Μπορείτε όμως να αναλογιστείτε έναν κόσμο χωρίς φαντασία;

Οι άνθρωποι θα ήμασταν καταδικασμένοι να κάνουμε διαρκώς τα ίδια πράγματα, χωρίς καμία εξέλιξη, χωρίς καμία ανακάλυψη, χωρίς καμία πρόοδο. Δεν είναι τυχαίο, που όταν κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν τι πρέπει να κάνει για να το βοηθήσει το παιδί της να γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας, της απάντησε απλά:

«Να του λέτε παραμύθια!»

«Κι όταν μεγαλώσει κι άλλο; Ύστερα;» επέμεινε.

Κι ενώ ήταν σίγουρη πως θα της παρέθετε μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους επιστημονικών βιβλίων προσαρμοσμένων για παιδιά, εκείνος επέμεινε: «Κι άλλα παραμύθια!»

Ο Αϊνστάιν δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να επισημαίνει πως το δώρο της φαντασίας έπαιξε πολύ σπουδαιότερο στην εξέλιξή του από την ίδια τη γνώση και τη θετικιστική σκέψη. Του άρεσε να μιλά για την ευεργετική επίδραση που είχαν πάνω του τα παραμύθια που του διάβαζε η μητέρα του όταν ήταν μικρός και δεν παρέλειπε να συμπληρώνει πως της ήταν ευγνώμων γι’ αυτό.

Τα παραμύθια:

  • εμπεριέχουν ήρωες με τους οποίους το παιδί μπορεί να ταυτιστεί.
  • το βοηθούν να διαχειριστεί ασυνείδητα κομμάτια του ψυχισμού του.
  • καλλιεργούν την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στον ενήλικο και το παιδί.
  • λειτουργούν θεραπευτικά.
  • Το καλό που θριαμβεύει, ο ήρωας που στο τέλος νικά τους δράκους, το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», προσφέρει σε κάθε παιδί την υπόσχεση πως κι εκείνο με τη σειρά του μπορεί να υπερνικήσει προβλήματα κι εμπόδια που στα μάτια του φαντάζουν άλυτα κι ανυπέρβλητα.
  • είναι παράγοντες εξέλιξης των λαών, ενω κουβαλούν παραδόσεις.

Τολμήστε να βουτήξετε στην παραδοξότητα των θρύλων και των παραμυθιών. Τα παραμύθια, άλλωστε, δεν είναι μόνο για παιδιά. Ωφελούν κι εμάς τους μεγάλους. Αν έχετε ξεχάσει πώς να ονειρεύεστε θα σας το θυμίσουν κι αν για καλή σας τύχη, είστε από αυτούς που δεν ξέχασαν ποτέ τον τρόπο, αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για να το μάθετε κι εσείς στα παιδιά σας.

Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις ώστε η ανάγνωση ιστοριών να γίνει μια ευχάριστη συνήθεια, που θα ξεκουράσει κι εσάς και τα παιδιά σας από τις πιέσεις της καθημερινότητας και, γιατί, όχι τολμήστε να φτιάξετε τα δικά σας παραμύθια. Τώρα, έχετε ένα πολύτιμο εργαλείο για να το πετύχετε!

Θυμηθείτε πως η δύναμή των παραμυθιών είναι αυτή που μας δείχνει δρόμους, εκεί που πρώτα βλέπαμε μονάχα αδιέξοδα!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΞΑΝΑ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μέχρι τότε, δεν εκτελούνται παραγγελίες.