Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Με τις Παραμυθοκάρτες τα παιδιά δημιουργούν βιβλία ΚΑΙ στα αγγλικά!

Το ταξίδι στην δημιουργική γραφή ξεκίνησε όταν μαζί με τους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας αποφασίσαμε να σκεφτούμε και βήμα βήμα να δημιουργήσουμε την δική μας ιστορία στα Αγγλικά, την ιστορία της Joy και της Rosie, ή αλλιώς της Χαράς και της Τριανταφυλλένιας, που ονειρεύτηκαν να γίνουν σούπερ ηρωίδες και τελικά τα κατάφεραν. Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που ήδη γνώριζαν και μαθαίνοντας νέες λέξεις, μπόρεσαν να φτιάξουν την πλοκή αυτής της ιστορίας. Το γεγονός πως το βιβλίο γράφτηκε στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να το αναγνώσουν και στις δυο γλώσσες. Με αυτό τον τρόπο το βιβλίο λειτούργησε και σαν λεξικό.

Επίσης, μαζί με τους μαθητές των τμημάτων ΣΤ1 και ΣΤ2 του 6ου Δημοτικού σχολείου Θήβας δημιουργήσαμε τη δική μας ιστορία, με τον τίτλο Once upon a time in Colourland!
Για ακόμη μία φορά το εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι Παραμυθοκάρτες (Παραμυθοχώρα) που με μαεστρία δημιούργησε ο Μάνος Κρόκος και η Λιάνα Δενεζάκη, και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι!
Οι κάρτες έχουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου και κάθε χρώμα αποτελεί και ξεχωριστό μέρος μίας ιστορίας, για παράδειγμα το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τον ήρωα της ιστορίας.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με το θέμα και το χρώμα που έχουν οι κάρτες και δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά συνέθεσαν το πάζλ αυτού του παραμυθιού. Της ιστορίας της Ruby, της πριγκίπισσας νεράιδας, που με τη βοήθεια του Λόρδου Chris και του καλού τους φίλου και ζωγράφου Michelangelo πάλεψε ενάντια στην κακιά μάγισσα και κέρδισε. Σαφώς οι μαθητές εξάσκησαν τις μεταγνωστικές τους δεξιότητες, καθώς άντλησαν ιδέες από τη ζωή τους, τις ταινίες που βλέπουν ή ακόμη και τα βιβλία που διαβάζουν. Το παραμύθι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτέλεσμα νέας γνώσης αλλά και προϊόν επανάληψης των Αγγλικών που διδάσκονται στο σχολείο.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά εάν στα χέρια μας δεν είχαμε τις υπέροχες παραμυθοκάρτες των Εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι! Η κυρία Λιάνα Δενεζάκη φιλοτέχνησε το υλικό που χρησιμοποιήσαμε και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο για τα παιδιά όσο και για εμένα. Μας έδειξε πως βήμα βήμα δημιουργείται μία ιστορία με βάση τις εικόνες, οι οποίες απλά πυροδοτούν το μυαλό των παιδιών με χιλιάδες ιδέες, χωρίς να υπάρχει σωστό και λάθος. Λιάνα Δενεζάκη, Μάνο Κρόκο και Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, σας ευχαριστούμε!!!

Θα τα ξαναπούμε στην επόμενη ιστορία μας!

Έλενα Κυριαζή
Καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας