Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Παραμυθοκάρτες | 10 + 1 τρόποι

10+1 τρόποι για να περάσετε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας συντροφιά με τις Παραμυθοκάρτες.

Προτείνει η εκπαιδευτικός Ίριδα Σοφικίτη

1. Όσες περισσότερες κάρτες… τόσο καλύτερα

Εκτός από την κλασική μορφή του παιχνιδιού (διαλέγουμε μια κάρτα από κάθε κατηγορία), αφεθείτε ελεύθεροι και επιλέξτε όσες κάρτες θέλετε από κάθε κατηγορία! Θέλετε να φτιάξετε μια ιστορία, ένα βιβλίο, μια σειρά μικρών ιστοριών; Τολμήστε και βάλτε 2, 3 η και 4 ήρωες (κόκκινες κάρτες) που δε ζούσαν σε ένα μόνο μέρος αλλά ταξίδευαν σε διάφορα μέρη (πορτοκαλί κάρτες) και είχαν πολλούς φίλους (γαλάζιες κάρτες) για να ξεπεράσουν
τα εμπόδια (πράσινες κάρτες). Μη βάζετε φρένο στη φαντασία και την πλοκή της ιστορίας σας! Αφήστε τα παιδιά να σας παρασύρουν!

2. Παντομίμα

Διαλέγουμε έναν ήρωα ή μια σειρά καρτών – χωρίς να τις δείξουμε στους υπόλοιπους – και φτιάχνουμε τη δική μας ιστορία. Βάζουμε τις κάρτες πίσω μαζί με τις υπόλοιπες και διηγούμαστε την ιστορία και τις κάρτες που τύχαμε με παντομίμα. Σκοπός είναι οι συμπαίκτες μας να βρουν ποιες κάρτες είχαμε διαλέξει. Αποτελεσματικό για εξάσκηση μνήμης, έκφρασης, και ενίσχυση αυτοπεποίθησης και φαντασίας!

3. Ιστορίες με το ζάρι

Αυτή τη φορά το ζάρι θα διαλέξει την τροπή της ιστορίας μας καθώς όποιος το ρίχνει κάθε φορά θα πρέπει να διαλέγει μια κάρτα με το αντίστοιχο χρώμα και να βρίσκει έναν τρόπο να την εντάξει στην ιστορία. Σε περίπτωση που τύχει άσπρο, τότε ο παίκτης καλείται να δημιουργήσει μια φανταστική κάρτα από το μυαλό του και να κάνει την ανατροπή στην ιστορία. Αν τύχει ο ποντικός με το κίτρινο πατίνι, τότε ο παίκτης μπορεί να επιλέξει όποιο χρώμα θέλει από τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες.

4. Μουσικό παραμύθι

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες μας για να φτιάξουμε τη δική μας μουσική ιστορία. Σε κάθε κάρτα μπορούμε να αποδώσουμε έναν ήχο. Φτιάχνοντας τη δική μας ιστορία, δημιουργούμε έτσι μια ξεχωριστή μελωδία που αντιπροσωπεύει την πλοκή της ιστορίας μας. Αν είμαστε και μουσικά ταλέντα, η αφήγηση της ιστορίας μπορεί να γίνει μόνο με τις κάρτες, τις κινήσεις μας και τη μουσική που εμείς θα συνθέσουμε!

5. Ιστορίες με το… μέτρο

Εξοπλιστείτε με χαρτί του μέτρου, χρώματα και ό,τι άλλο επιθυμείτε κι ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε και να εικονογραφήσετε τη δική σας ιστορία! Μια κάρτα = άπειρες εικόνες, σκέψεις και σενάρια! Τα σενάρια αυτά ζωντανεύουν στο χαρτί του μέτρου εικονογραφώντας τη δική σας ιστορία και βοηθώντας τους ήρωές σας να ζωντανέψουν και να ταξιδέψουν… να μας διηγηθούν όλες τις περιπέτειες που θα ζήσουν στην ιστορία σας! Γίνετε εσείς με τα παιδιά σας οι εικονογράφοι του παραμυθιού!

6. Κυνήγι θησαυρού

Κρύβετε τις χάρτες σε ολόκληρο το σπίτι ή σε ένα μόνο δωμάτιο. Καθοδηγείτε το παιδί – είτε προφορικά είτε με τη χρήση χάρτη – να μαζέψει όσες περισσότερες κάρτες μπορεί. Με κάθε κάρτα που θα βρίσκει, θα συμπληρώνει την ιστορία. Δεν υπάρχουν κανόνες και χρώματα. Η κάθε κάρτα μπορεί να συμπληρώσει την ιστορία με όποιον τρόπο επιλέξει το παιδί.

7. Ιστορίες μετ’ εμποδίων

Χωριστείτε σε ομάδες! Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να αποπροσανατολίσει τη ιστορία όσο περισσότερο γίνεται από το αρχικό πλάνο! Μοιράστε τις κάρτες έτσι ώστε να παίζετε εναλλάξ. Όταν η μια ομάδα έχει ξεκινήσει την ιστορία της με μια συγκεκριμένη πλοκή, περιμένετε τη σειρά σας και ανατρέψτε τα όλα!

8. Περιγράφοντας και ψάχνοντας

Κάθε παίκτης τραβάει μια κάρτα και ξεκινάει να την περιγράφει. Οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να βρουν από την περιγραφή πόσα κοινά έχει η κάρτα τους με την κάρτα του παίκτη που περιγράφει. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να ακούν ενεργά και να παρακολουθούν. Παράλληλα, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας εικασίες για το πώς αυτές οι κάρτες συνδέονται και ποια ιστορία-μυστήριο κρύβεται πίσω από τα κοινά τους σημεία!

9. Ιστορίες πλαστελίνης

Γιατί να μείνει η ιστορία σας στα χαρτιά; Γιατί ο μόνος τρόπος να δείτε τον ήρωά σας να είναι μέσα από μια εικόνα; Χρησιμοποιήστε πλαστελίνη ή ό,τι άλλο υλικό επιθυμείτε και ζωντανέψτε τον ήρωά σας! Είναι ακόμη πιο μαγικό να βλέπετε την ιστορία που εσείς φτιάξατε να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σας!

10. Αντίθετοι κόσμοι

Επιλέγοντας μια Παραμυθοκάρτα ή και μια σειρά από Παραμυθοκάρτες, τα παιδιά φαντάζονται πώς θα ήταν στον αντίθετο κόσμο ο ήρωας, το αντικείμενο ή η τοποθεσία που έχουν κατά τύχη επιλέξει. Εάν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μια ιστορία βασισμένη στις κάρτες που έχετε τραβήξει αλλά σε έναν κόσμο αντίθετο…εκεί που όλα είναι κάτι άλλο από αυτό που φαίνεται! Αυτός που γελάει και τραγουδάει είναι λυπημένος ή κακός και τα σκυλιά δεν είναι σκυλιά αλλά μεταμφιεσμένες γάτες!

Αν θέλετε εκτυπώστε τις προτάσεις της κάνοντας κλικ εδώ

Καλή διασκέδαση!