Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to sidebar Skip to footer

Σε καλωσορίζουμε στην ομάδα των Στόριζ και Νιουζ και σου δίνουμε το προνόμιο να δημιουργήσεις τη δική σου «Στόριζ και Νιουζ» εφημερίδα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι… κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο για να εκτυπώσεις το πρώτο φύλλο της. Κι αυτό μπορείς να το κάνεις όσες φορές θέλεις ώστε να δημιουργήσεις, μόνος/η ή με παρέα, μια ολόκληρη, ολόδική σου σειρά με ιστορίες, ειδήσεις και συνεντεύξεις.

Να θυμάσαι: Τα θέματα που θα επιλέξεις δεν είναι απαραίτητο να είναι αληθινά, μπορεί να είναι βγαλμένα από τη φαντασία σου. Μπορείς, δηλαδή, να πάρεις συνέντευξη ακόμα κι από τον Μέγα Αλέξανδρο ή τον Λιονέλ Μέσι, αν το επιθυμείς. Είπαμε πως στη φαντασία δεν υπάρχουν όρια, ούτε και κανόνες.

Καλή επιτυχία!

Tips που θα σε βοηθήσουν

Για τη σελίδα 1

  • Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μπαίνουν πάντα οι πιο… τρανταχτές ιστορίες ή ειδήσεις. Πρώτα, λοιπόν, χρειάζεται να αναζητήσεις θέματα της επικαιρότητας που σε ενδιαφέρουν (αθλητικά, οικολογικά, ζωάκια κλπ.) κι ύστερα να ξεχωρίσεις εκείνο που σου κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον. Φυσικά, μπορείς να βρεις και κάποιο θέμα που δεν είναι καθόλου γνωστό, όμως εσύ το θεωρείς ενδιαφέρον και θέλεις να το αναδείξεις. Ίσως να είναι ένα αστείο περιστατικό που έζησες ή κάτι  ξεχωριστό που έκανε η γάτα σου. Ακόμα και μια ιστορία που έζησες στη φαντασία σου είναι κατάλληλη για πρώτο θέμα, αρκεί να είναι συγκλονιστική -πάρε παράδειγμα από τις σελ. 38-39 του βιβλίου. Καλού κακού ρίξε και μια κλεφτή ματιά στις σελ. 32-33, θα τις βρεις πολύ βοηθητικές.
  • Κάθε άρθρο πρέπει να συνοδεύει από μια εικόνα, οπότε στον κενό χώρο θα χρειαστεί να ζωγραφίσεις κάτι που να ταιριάζει με το θέμα που επέλεξες. Φυσικά, μπορείς να κολλήσεις και μια φωτογραφία που βρήκες στο διαδίκτυο και την εκτύπωσες ή κάποια που έκοψες από κάποιο άλλο περιοδικό ή εφημερίδα. Σε τούτη την περίπτωση μην ξεχάσεις να γράψεις στο πλάι πως πρόκειται για αναδημοσίευση, οπότε θα χρειαστεί συμπληρώσεις τον τίτλο του μέσου από την οποία πήρες το υλικό σου (π.χ. Φωτογραφία από national geographic ή αν πρόκειται για τη γάτα σου γράφεις απλά το όνομα του ανθρώπου που τράβηξε τη φωτογραφία της)

Για τη σελίδα 2

  • Σε κάθε περιοδικό ή εφημερίδα που κυκλοφορεί πάντα θα βρεις κάποια σελίδα στην οποία αναγράφονται οι συνεργάτες της. Οπότε, εδώ, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις το όνομά σου, αλλά και τους άλλους ρεπόρτερ, που τυχόν σε βοήθησαν στην έρευνα.
  • Είναι σημαντικό οι αναγνώστες μας να γνωρίζουν το είδος των ιστοριών και των ειδήσεων που τους παρουσιάζουμε, οπότε πριν ξεκινήσεις να γράφεις ή να επιλέγεις τα θέματα σου ξαναδιάβασε τις σελ. 10, 14, 15, 23 του βιβλίου.
  • Τα περιεχόμενα του βιβλίου καλό είναι να τα συμπληρώσεις με μολυβάκι σε περίπτωση που χρειαστεί να σβήσεις ή να αλλάξεις κάτι ή ακόμα καλύτερα αφού ολοκληρώσεις τη συγγραφή των υπόλοιπων σελίδων της εφημερίδας σου.

Για τη σελίδα 3

  • Κι αφού αποφάσεις το είδος των θεμάτων για τα οποία θα γράψεις, ΑΝ θέλεις να είναι αξιόπιστες ξαναδιάβασε τις σελίδες 32, 33, 35. Κι αν χρειάζεσαι παράδειγμα, μπορείς να ανατρέξεις στις σελ. 26, 27

Για τη σελίδα 4

Ώρα για συνέντευξη
  • Αν είχες την ευκαιρία να πάρεις συνέντευξη από τον Λάιονελ Μέσι, τι θα τον ρωτούσες; Άραγε εκείνος τι θα απαντούσε; Εννοείται πως μπορείς, αν θέλεις να πάρεις μια ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ συνέντευξη από εκείνον. Εκτός αν θέλεις μας γνωρίσεις τον αδερφό/ή σου, έναν/μία φίλο/η ή κάποιον άλλον που γνωρίζεις καλά και με χαρά θα δεχόταν να τον παρουσιάσεις στην εφημερίδα σου.
  • Και, φυσικά, μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις και τη συνέχεια του θέματος της πρώτης σελίδας.

Καλή επιτυχία!