Καλωσήρθατε στο Κίτρινο Πατίνι!
Καλέστε 210 300 9503-4
Χρήσιμο υλικό για εκπαιδευτικούς για να δουλέψουν τις Παραμυθοκάρτες στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό σχολείο. Περιλαμβάνονται αρχεία ήχου, κείμενα, παραδείγματα εφαρμογών κλπ.

Το Τραγούδι των Παραμυθοκαρτών

Μουσική-στίχοι: Άννη Θεοχάρη
Ενορχήστρωση: Κώστας Παρίσης

Πώς να φτιάξω μία ιστορία
που δεν μοιάζει με καμία
να’χει τέλος και αρχή
ποιος, πού, πότε και γιατί;

Πάρε έναν ήρωα σπουδαίο
σ’ ένα τόπο μακρινό κι ωραίο
με στόχους και όνειρα να του δίνουνε φτερά
μα με λίγα προβλήματα παρόλα αυτά!

Ένα βοηθό για να τον βοηθήσει
κάτι μαγικό για να του βρει τη λύση
κι όλοι να ζήσουνε για πάντοτε καλά!
Κάπως έτσι η ιστορία μας ξεκινά!

Να πώς φτιάχνω μία ιστορία
να μη μοιάζει με καμία
να’χει τέλος και αρχή
ποιος, πού, πότε και γιατί;

Το Ξόρκι των Παραμυθοκαρτών

Όλα τα στάδια συνοδεύονται από παντομίμα.

Άμπρα κατάμπρα
μέσ’ τα χέρια μου κρατώ
τούμπα τουλούμπα
ένα ξόρκι μαγικό
βάλε κόκκινα γυαλιά
να το δεις πιο καθαρά!

Φύσα χρώματα πολλά
να σου πω τα μυστικά
πώς να φτιάξω μια ιστορία
που δε μοιάζει με καμία!

Χρειάζομαι έναν ήρωα τρανό
κι έναν εχθρό πολύ σκληρό
πετώ μέσα κι έναν βοηθό
κι όνειρα ένα σωρό
πετάω και κάτι γλυκά μαγικό
και μαγειρεύω το τέλος το καλό!

Άμπρα κατάμπρα
ποντικάκια και γατάκια
κι όλα τα μικρά σκυλάκια
με τα ζωηρά μουστάκια.
Νιαουρίστε και γαβγίστε
τις ουρίτσες σας κουνήστε
το καζάνι μας να αφρίσει
παραμύθι ν’ αρχινίσει.

Παράδειγμα εφαρμογής

Τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου του Αγ. Στεφάνου παίζουν με τις Παραμυθοκάρτες «Ιστορίες από το Νησί της Φαντασίας»

Δραστηριότητες από το 4ο Νηπιαγωγείο Αγίου Στεφάνου

Το 4ο Νηπιαγωγείο Αγίου Στεφάνου είναι γνωστό για τις υπέροχες δράσεις του! Άλλωστε, και την καλοκαιρινή του γιορτή με τις Παραμυθοκάρτες μας τη διοργάνωσε και ομολογουμένως ήταν αχτύπητη!!!

Η νηπιαγωγός Βάλια Πεντζερίδου έστησε μία θεατρική παράσταση με θέμα: Το νησί της Φαντασίας. Περιμένουμε φωτογραφίες και βίντεο για να τις μοιραστούμε μαζί σας.

Στο μεταξύ, έχουμε ένα άλλο βίντεο με το οποίο μας δείχνει τον τρόπο που βρήκε για να εντάξει τις Παραμυθοκάρτες μέσα στις δραστηριότητες της τάξης της. Κι αυτό έγινε με αφορμή το βιβλίο της Ζορζ Σαρρή «Ο Αρλεκίνος». Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε πόσο ευφάνταστα τις χρησιμοποίησε και στη συνέχεια διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί για να κατανοήσετε τα βήματα και σκεπτικό πίσω από όλο αυτό το μαγικό που συνέβη στην τάξη της.

Η Αφορμή:

Παιδί και Παιδική Λογοτεχνία

Η αφορμή για να παίξουμε με τις Παραμυθοκάρτες «Το Νησί της Φαντασίας» των Μάνου Κρόκου και Λιάνας Δενεζάκη, εκδ. Kίτρινο Πατίνι ήταν το βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή «Ο Αρλεκίνος».

Στην ιστορία αυτή λοιπόν, η μητέρα του Αρλεκίνου, η κυρία Φαντασία φτιάχνει μια υπέροχη αποκριάτικη στολή για το γιο της, ράβοντας χρωματιστά κουρελάκια.

Στην τάξη τα παιδιά αναδιηγήθηκαν την ιστορία, έφτιαξαν ένα «πολύχρωμο ύφασμα» από χρωματιστά γκοφρε χαρτακια και πάνω σε αυτό έβαλαν διάφορα βοηθητικά αντικείμενα όπως καπέλα κλπ για να παίξουν θεατρικά την ιστορία.

Παιδί και Μαθηματικά

Τα παιδιά ξεχώρισαν και ταξινόμησαν τα «χρωματιστά κουρελάκια» σε 7 σειρές, έπειτα αρίθμησαν τις σειρές κι έφτιαξαν το ουράνιο τόξο. Έπαιξαν παιχνίδι με αυτοσχέδιους κρίκους,βάζοντας στη σωστή σειρά τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Παιδί και Γλώσσα (Προφορική επικοινωνία-Ανάπτυξη Δημιουργικής Φαντασίας)

«Η Κυρία Φαντασία που έραψε την υπέροχη αποκριάτικη στολή του Αρλεκίνου,κατάγεται από το Νησί της Φαντασίας, κι όπως μπορεί να φτιάξει ύφασμα απο χρωματιστά κουρελάκια, μπορεί να εμπνεύσει τα παιδάκια να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες με τις χρωματιστές Παραμυθοκάρτες.»
Τα παιδιά διάλεξαν τις κάρτες με τη σειρά των χρωμάτων του ουράνιου τόξου και έφτιαξαν τη δική τους ιστορία.

Τίτλος: «Ο πειρατής του Βυθού»

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας πειρατής που τον έλεγαν Άγγελο. Ζούσε στο Βυθό της θάλασσας. Μέσα στο Ναυάγιο. Έψαχνε να βρει ένα καράβι από χαρτί τετραδίου στη θάλασσα. Στην επιφάνεια της Θάλασσας. Μέσα στο χάρτινο καράβι, είχε χάρτη θησαυρού. Όμως ο Δράκος τον εμπόδιζε με τη φωτιά που έβγαζε απο το στόμα. Η φωτιά όμως λιώνεται με το νερό. Η φίλη του η Φάλαινα τον βοήθησε κι έτσι έσβησε η φωτιά του Δράκου. Ξαφνικά εμφανίστηκε ο χάρτης μέσα από ένα δώρο που έφερε ένα μπαλόνι από τον ουρανό. Όταν ο πειρατής άνοιξε το δώρο, εμφανίστηκε ένα βιβλίο,που όταν το άνοιγες ξεπετάγονταν πράγματα ζωντανά.

Παιδί και γραπτή έκφραση

Αμέσως μετά τη δημιουργία της Φανταστικής ιστορίας με τις Παραμυθοκάρτες, τα παιδιά ζωγράφισαν σε κομιξ και χρησιμοποιώντας τη φωνολογική επίγνωση των γραμμάτων «έγραψαν» τα λόγια.

Παιδί και Εικαστικά

Στο εικαστικό εργαστήρι τα παιδιά έφτιαξαν μάσκες και καπέλα πειρατών για να μπορέσουν αργότερα να τα χρησιμοποιήσουν στο θεατρικό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας διάφορα και ποικίλα υλικα, μαρκαδόρους, λαδοπαστελ, ψαλίδια, κόλλες κλπ)

Παιδί και Θεατρικές Τέχνες

Θεατρικό Παιχνίδι: Τα παιδιά έφτιαξαν το πειρατικό πλοίο χρησιμοποιώντας το σώμα τους και ταξίδεψαν. Έγιναν με τη σειρά τους όλοι καπετάνιοι και πήραν το πηδάλιο. Έφτιαξαν επίσης πειρατικό πλοίο χρησιμοποιώντας τα τραπεζια της τάξης και διάφορα υφάσματα που πήραν από τη γωνιά της μεταμφίεσης.

Χρησιμοποίησαν άδεια ρολά από χαρτί υγείας για κυάλια. Οι μικροί πειρατές, συνάντησαν φουρτούνες,τρικυμίες, καταιγίδες, έκαναν γιορτή στο κατάστρωμα, έγιναν ναυαγοί, κολύμπησαν μέσα στα άγρια κύματα.

Παιδί και Γεωγραφία

Τα παιδιά ζωγράφισαν τους πειρατικούς χάρτες του θησαυρού όρισαν τα σημεία στα οποία είναι κρυμμένοι και με τη βοήθεια της νηπιαγωγού τους μεταμόρφωσαν σε χάρτινα καράβια για να μην μπορεί να τους βρει κανείς και όλοι να νομίζουν ότι είναι παιδικά παιχνίδια στη θάλασσα.

Παραμυθοκάρτες στις Ελεύθερες Δραστηριότητες και στη Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Τα παιδιά μπορούν να δραστηριοποιηθούν με τις Παραμυθοκάρτες και κατά τη διάρκεια των Ελεύθερων Δραστηριοτήτων και να τις δανειστούν, να τις πάρουν στο σπίτι και να φτιάξουν πολλές ιστορίες καλλιεργώντας τον προφορικό τους λόγο και αναπτύσσοντας τη δημιουργική σκέψη και φαντασία τους.

Κατασκευές

Σελιδοδείκτες για μια καλή χρονιά!

Εύκολοι-πανεύκολοι σελιδοδείκτες που θα κάνουν τους μικρούς σας μαθητές να αγαπήσουν το διάβασμα.

Όμως, μπορεί καθένας από αυτούς να αποτελέσει και τον πρωταγωνιστή μιας μικρής ιστορίας. Ζητήστε από τα παιδιά να τους δώσουν ονόματα και να μιμηθούν τον τρόπο που μιλούν. Μπορείτε ακόμα να τους βάλετε να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να γνωριστούν! Ακριβώς, όπως τα παιδιά την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Εκτυπώστε το pdf σε χοντρό χαρτονάκι και τα άλλα αφήστε τα πάνω τους… ξέρουν καλύτερα! Θα χρειαστείτε:

  • Ξυλάκια χρωματιστά
  • Να εκτυπώσετε το pdf
  • Blue tack ή σελοτέιπ για να κολήσετε τις φιγούρες σας
  • Μαρκαδόρους
  • Ψαλίδι
  • Κορδελάκια, κουμπάκια, χρωματιστά χαρτιά, υφασματάκια για μπέρτες κλπ. θα είναι επίσης πολύ χρήσιμα και θα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικούς τους σελιδοδείκτες τους.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να κατεβάσετε το PDF

Ακόμη ένα παράδειγμα

Παραμυθοκάρτες, συναισθήματα και προσωπικά-απρόσωπα ρήματα!

Η Ρία Κορατζοπούλου, φιλόλογος μας έστειλε δύο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους προσεγγίζει τις Παραμυθοκάρτες με τους μαθητές της. Τους βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέροντες και σας τους παρουσιάζουμε.

Κύβος-Ζάρι συναισθημάτων:

Στο μάθημά της η κα Κορατζοπούλου ένωσε τις Παραμυθοκάρτες από δύο σετ: Το Νησί της Φαντασίας και το Μαγικό Βασίλειο κι έφτιαξε με χαρτόνι ένα ζάρι  (βλ. εικόνα). Ένα ζάρι που η κάθε πλευρά του έχει πάνω σχεδιασμένη μία φατσούλα με ένα συναίσθημα. Τα βήματα που ακολούθησε είναι τα εξής:

  1. 1. Το παιδί διαλέγει 7 κάρτες (1 από κάθε χρώμα) και του δίνει το πολύ 10 λεπτά να τις κοιτάξει προσεκτικά και να σκεφτεί μία φανταστική ιστορία.
  2. 2. Ρίχνει το ζάρι. Ανάλογα με ποια πλευρά του κύβου έχει πετύχει και τι δείχνει (π.χ. χαρά) το παιδί αφηγείται την ιστορία του προσδίδοντας το ανάλογο συναίσθημα σε όποιον από τους ήρωες της ιστορίας, θεωρεί πως ταιριάζει περισσότερο.

Εναλλακτικά, αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Μέσα από τη δραματοποίηση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το συναίσθημα που έτυχε μέσα από έναν διάλογο ή έναν μονόλογο που θα ενσωματώσει στην αφήγηση. (Διδακτικές χρήσεις σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γυμνασίου)

Ο Κύριος Προσωπικός και ο κύριος Απρόσωπος:

Σε αυτή τη δραστηριότητα το παιδί αφού επιλέξει τις κάρτες του, κρατάει τις ταμπέλες του κ. Προσωπικού και του κ. Απρόσωπου σαν μαριονέτες και προσπαθεί να τις συνδυάσει με τις κάρτες του (βλ. εικόνα). Αυτοί οι δύο θα είναι οι πρωταγωνιστές ανεξάρτητα από την ιστορία που θα εμπνευστεί. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας διάλογος, με στόχο να αφηγηθούν αυτή την ιστορία. Μοναδικός περιορισμός είναι να φαίνονται τα χαρακτηριστικά των απρόσωπων και των προσωπικών ρημάτων (π.χ. τα προσωπικά κλίνονται σε όλα τα πρόσωπα ενώ τα απρόσωπα συναντώνται μόνο στον γ΄ ενικό). Έτσι, δημιουργικά και με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο το παιδί μαθαίνει να ξεχωρίζει τα προσωπικά από τα απρόσωπα ρήματα και να κατανοεί καλύτερα (μέσα από την οπτικοποίηση με τις ταμπέλες) τα χαρακτηριστικά τους.
(Διδακτικές χρήσεις σε Νεοελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Γυμνασίου)