Μετάβαση στο περιεχόμενο Skip to footer
Λιάνα Δενεζάκη

Αγαπητοί συνεργάτες,

Είμαι η Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέας-εικονογράφος παιδικών βιβλίων και συνιδρύτρια των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι.

Φέτος συμπληρώνω 20 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο. Με αυτή την αφορμή, λοιπόν, εγώ και η ομάδα μου σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «Δημιουργοί στο Φι και Φι» για την καλλιέργεια της Φαντασίας και της Φιλαναγνωσίας σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Έτσι, με όχημα τα βιβλία των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι, ταξιδεύουμε στα σχολεία με το «Δημιουργοί στο Φι και Φι». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωτότυπες δράσεις διαμορφωμένες κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα, ενώ υλοποιείται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας και με τη σύμπραξη λογοτεχνών, εικαστικών, εμψυχωτών-παιδαγωγών, φιλόζωων επιστημόνων, μουσικών, θεατρολόγων και ηθοποιών.

Με εκτίμηση,

Λιάνα Δενεζάκη

Νηπιαγωγείο

Εικόνες και ιστορίες δίνουν το σύνθημα! Βιβλία, παραμυθοκάρτες και τραγούδια ζωντανεύουν μέσα από τη βιωματική εμπειρία και τον αυθορμητισμό των παιδιών δημιουργώντας τη δική τους μοναδική θεατρική παράσταση.

Α΄, Β΄, Γ΄ δημοτικού

Με αφορμή ένα παραμύθι τα παιδιά δημιουργούν ένα άλλο και το «ζωντανεύουν» μέσα από το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική και τον χορό.

Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ δημοτικού

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με έργα σύγχρονων δημιουργών με σκοπό να εξερευνήσουν νέους κόσμους μάθησης και δημιουργικής έκφρασης. Γίνονται συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, ακόμα και δημοσιογράφοι και παρουσιάζουν το δικό τους δελτίο ειδήσεων στην τάξη.

Πώς γεννιέται ένα βιβλίο

Το «Πώς γεννιέται ένα βιβλίο» είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης με στόχο την δημιουργία ενός βιβλίου από τα ίδια τα παιδιά. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 700 εργαστήρια σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η ομάδα του Φι και Φι

Λιάνα Δενεζάκη

Συγγραφέας - Εικονογράφος

Έχει εικονογραφήσει 250+ βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικονογράφησης εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει γράψει 23 παιδικά βιβλία και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων. Αρκετά παραμύθια έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και κυκλοφορούν στο εξωτερικό…

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Συγγραφέας - Μουσικός

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη είναι μουσικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει σπουδάσει Βιόλα με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Εργάστηκε στην ορχήστρα του Γ’ προγράμματος της ΕΡΤ…

Γιάννης Βουράκης

Ηθοποιός - Θεατρολόγος

Ο Γιάννης Βουράκης αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Διομήδη Φωτιάδη. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Ars Nova Musicae, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα παντομίμας, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας…

Ζωή Κρόκου

Διδάκτορας Ειδικής Παιδαγωγικής

Η Ζωή Κρόκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας Ειδικής Παιδαγωγικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διδακτική της Γλώσσας και στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση…

Μαντώ Αγουρίδου

Ψυχολόγος

Η Μαντώ Αγουρίδου είναι Ψυχολόγος MSc με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αριστούχος απόφοιτη του Πανεπιστημίου Mercer University, Macon, GA, USA, με BA στην ψυχολογία και BM στη μουσική με κατεύθυνση το βιολοντσέλο…

Λιάνα Δενεζάκη

Έχει εικονογραφήσει 250+ βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικονογράφησης εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει γράψει 23 παιδικά βιβλία και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων. Αρκετά παραμύθια έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY για τα βιβλία της «Ένας γενναίος σκύλος» με έπαινο «Πηνελόπη Μαξίμου» και «Μαρδούκ!» με βραβείο «Φανή Αποστολίδου». Το βιβλίο της «Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα!» (εικαστικά: Κικι Περιβολάρη) συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2021 του Elniplex. Το 2015 διακρίθηκε μεταξύ 20 επιτυχημένων Ελληνίδων στον τομέα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «100 mirrors», παρουσιάζοντας την πορεία της στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα. Είναι συνιδρύτρια των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της συντακτικής ομάδας του «Μαγικού Κόσμου του παιδικού βιβλίου», βραβευμένου για προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσω νέων τεχνολογιών (IBBY, 2013). Συμβάλλει σε εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ προγράμματα. Επισκέπτεται σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συντονίζοντας εργαστήρια μυθοπλασίας και εικονογράφησης. Παράλληλα υλοποιεί σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια επιμόρφωσης παιδαγωγών πάνω στη δημιουργική αξιοποίηση βιβλίων.

Με όχημα το Κίτρινο Πατίνι, η συγγραφέας και εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη σχεδίασε το πρόγραμμα «Δημιουργοί στο Φι και Φι» για την καλλιέργεια φαντασίας και φιλαναγνωσίας σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Έχει εικονογραφήσει 250+ βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικονογράφησης εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει γράψει 23 παιδικά βιβλία και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων. Κάποια παραμύθια της κυκλοφορούν και σε άλλες γλώσσες. Έχει τιμηθεί από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY για τα βιβλία της «Ένας γενναίος σκύλος» με έπαινο «Πηνελόπη Μαξίμου» και «Μαρδούκ!» με βραβείο «Φανή Αποστολίδου». Το βιβλίο της «Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα!» (εικαστικά: Κικι Περιβολάρη) συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2021 του Elniplex. Το 2015 διακρίθηκε μεταξύ 20 επιτυχημένων Ελληνίδων στον τομέα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «100 mirrors», παρουσιάζοντας την πορεία της στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα. Είναι συνιδρύτρια των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της συντακτικής ομάδας του «Μαγικού Κόσμου του παιδικού βιβλίου», βραβευμένου για προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσω νέων τεχνολογιών (IBBY, 2013). Συμβάλλει στο εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ πρόγραμμα «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης». Επισκέπτεται σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συντονίζοντας εργαστήρια μυθοπλασίας και εικονογράφησης. Παράλληλα υλοποιεί σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια επιμόρφωσης παιδαγωγών πάνω στη δημιουργική αξιοποίηση βιβλίων.

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη είναι μουσικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει σπουδάσει Βιόλα με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Εργάστηκε στην ορχήστρα του Γ’ προγράμματος της ΕΡΤ, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ είναι μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων στην παιδική εκπομπή «Ο κόσμος της μουσικής» για την Ελληνική τηλεόραση, ενώ έγραφε επίσης κείμενα και έκανε την παρουσίαση του μουσικού παιχνιδιού « Άσπρο- Μαύρο». 

Διδάσκει σε σχολεία της Αθήνας και της ευρύτερης περιφέρειας σε μαθητές δημοτικού, αλλά και σε εκπαιδευτικούς την τέχνη του παραμυθιού και της μουσικής σα μέσον θεραπείας, επικοινωνίας και δημιουργίας.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει 9 παραμύθια. Το παραμύθι της «Το μαγικό βιολί» έγινε θεατρικό έργο και ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Το παραμύθι της «Το μαγικό βιολί» ήταν υποψήφιο στην βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία παιδικού εικονογραφημένου παραμυθιού, ενώ το ίδρυμα Θεοχαράκη ανέβασε ως εκπαιδευτική παιδική παράσταση το παραμύθι «Το Μπλε Κοχύλι» με θέμα «Τα παραμύθια χορεύουν» διασκευασμένο για πέντε χορευτές και ένα αφηγητή, σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και μουσική του Γιώργου Περιστέρη.

Αρκετά από τα παραμύθια της έχουν ανεβεί σαν θεατρικές παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή, στο θέατρο ΟΛΒΙΟ και σε άλλες θεατρικές σκηνές.

Ως δημιουργός του βιωματικού εργαστηρίου μουσικού παραμυθιού «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ταξίδεψε σε έξι νησιά στην Ελλάδα με το πρόγραμμα «Μουσική για όλους» μέσω του συνδέσμου «Οι φίλοι της μουσικής και της θάλασσας» με χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος,

Τιμήθηκε με έπαινο για το θεατρικό έργο για εφήβους «The Game» στο διαγωνισμό λογοτεχνίας της «Γυναικείας Λογοτεχνικής συντροφιάς» και πήρε παμψηφεί το πρώτο βραβείο θεατρικού έργου για ενήλικες στον 41ο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το έργο της «Τισιφόνη ή οι Ευμενίδες αλλιώς»

Γιάννης Βουράκης

Ο Γιάννης Βουράκης αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Διομήδη Φωτιάδη. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Ars Nova Musicae, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα παντομίμας, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παιδικές παραστάσεις, σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το El Greko του Γιάννη Σμαραγδή και «Οι Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Η αίθουσα του θρόνου» στο MEGA και τα Εγκλήματα. Παράλληλα, παραδίδει μαθήματα θεάτρου και αυτοσχεδιασμού για παιδιά, ενώ επί σειρά ετών εργάζεται ως παιδαγωγός δραματοποίησης παραμυθιών και εμψυχωτής σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας μας.

Ζωή Κρόκου

Η Ζωή Κρόκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας Ειδικής Παιδαγωγικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διδακτική της Γλώσσας και στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση. Τα τελευταία χρόνια υπηρετεί ως Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης και διδάσκει στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Παράλληλα, συμμετέχει σε επιμορφωτικές δράσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς της Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κατά κύριο λόγο στη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάγνωση και ειδικότερα την αναγνωστική κατανόηση στη μαθησιακή διαδικασία και κινούνται γύρω από τρεις άξονες. Τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έχουν στραφεί και στη μελέτη του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σχεδίων δράσης για την πρόληψη και την ανίχνευση του σχολικού εκφοβισμού, μελετάται η ανταπόκριση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών σε αυτόν.

Μαντώ Αγουρίδου

Η Μαντώ Αγουρίδου είναι Ψυχολόγος MSc με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αριστούχος απόφοιτη του Πανεπιστημίου Mercer University, Macon, GA, USA, με BA στην ψυχολογία και BM στη μουσική με κατεύθυνση το βιολοντσέλο. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο κέντρο έρευνας εγκεφάλου του Πανεπιστημίου Northwestern University, Evanston, IL, USA όπου πραγματοποίησε έρευνα στο πως διαμορφώνεται και εξελίσσεται η πλαστικότητα του εγκεφάλου στα παιδιά ανάλογα με διάφορα ερεθίσματα. Πήρε μέρος σε διάφορες ερευνητικές ομάδες και το 2015 συμμετείχε στη δημοσίευση της εργασίας “Maturation of auditory cortical function during adolescence: A longitudinal approach (Fitzroy A. B., Krizman J., Tierney A., Agouridou M., Kraus N., Frontiers in Human Neuroscience).

Το 2019 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στη “Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας” από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου στο πλάισιο της πρακτικής εργάστηκε στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν”.

Έχει εργαστεί ως παιδοψυχολόγος στο Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας & Προσχολικής Αγωγής (Δ.Ο.Κ.ΜΕ.ΠΑ.), Χολαργός-Παπάγου και από τον Σεπτέμβιο 2020, έως και τον Ιούνιο του 2023 εργάστηκε ως Counseling specialist στο American Community Schools.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΞΑΝΑ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μέχρι τότε, δεν εκτελούνται παραγγελίες.